“Якщо ми уподібнюємося своєму Спасителю, то будемо істинними християнами” – Патріарх Філарет

3 листопада 2019 року, в Неділю 20-ту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет очолив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному патріаршомусоборі.

Напередодні, у суботу ввечері, Патріарх Філарет, звершив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

За богослужінням Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання:

“В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Дорогі браття і сестри!

Щойно ми слухали  притчу Господа Ісуса Христа про багатого і Лазаря. Як ми знаємо з притчі Лазар отримав блаженне вічне життя, а багатий навпаки – страждав. Страждав так, що просив Авраама, щоб Лазар намочив палець і прохолодив йому язик. Ось такі страждання мав цей багач.

Чому ж Лазар блаженствував, а багатий страждав? Блаженствував, бо був бідний? Ні, не зате, бо бідних багато, а не всі бідні будуть блаженствувати у Царстві Небесному, тому що це можливо лише тим бідним, які будуть терпеливо переносити свої страждання.

Ось Лазар, лежав, біля воріт, і не роптав, що він бідний, а поруч багатий. Він терпеливо ніс свої страждання. І радий був, коли собаки лизали його рани. Ось за це терпіння, а не за бідність, а за терпіння Лазар, отримав блаженне вічне життя.

А багатий чому потрапив на страждання? Не тому, що він багатий. Авраам, хіба не багатий був? Був багатий, але блаженствував, а другий багатий страждав. Чому така різниця? А тому що у багатого, про якого мова йде в притчі, і Авраама до багатства ставились по різному. Багатий, вживав своє багатство на задоволення, а Авраам виходив на дорогу і шукав бідних людей, подорожних, яким потрібно було допомогти. Є різниця? Суттєва різниця. Один своє багатство вживав на задоволення, а другий вживав багатство для допомоги людям, і являв свою любов до ближніх. І тому багатий і страждав, за свою жорстокосердість. Бо проходив мимо Лазаря? Проходив. Бачив, що людина страждає? Бачив. А чому ж він не допоміг, коли він бачив, що людина страждає, а він мав багатство і не допоміг? Тому що серце жорстоке, думав тільки про себе, а про ближніх не думав.

Тому Господь і сказав, що багатий отримав на землі, те що він хотів. Хотів радіти і веселитися – веселився, і нагороду свою, на землі отримав. Тому і нинішні багаті і бідні, повинні думати, що якщо ти бідний, то це не значить, що ти будеш блаженствувати, а будеш блаженствувати, якщо будеш терпеливо переносити ці страждання, які попускає Господь! Господь, попускає нам ті чи інші страждання. Якщо ми, ті страждання терпеливо переносимо, то буде наша така доля як – Лазаря. Будемо блаженствувати. А якщо, не терпимо – страждань, то Царства Небесного, не побачимо, хоч і бідні.

Господь сказав: «блаженні убогі духом, бо вони Царство Небесне побачать». Про яких убогих йде мова? Про тих, які страждають від нестачі земних благ? Ні, не про цих убогих йде мова. Мова йде про смиренних. Ті, які себе вважають грішниками, і вони такі і є, так ось ці убогі – духом є блаженними. А багаті, які вживають свої багатства для свого задоволення, Царства Божого не отримують. І це сказала Істина – Ісус Христос. І коли багатий зрозумів, що він буде страждати, то став турбуватись про своїх п’ять братів. І просив Авраама щоб він послав Лазаря, попередить своїх братів, щоб вони не жили так як він. Авраам відповів йому: «Ні, не треба Лазарю іти». Багатий каже: «А якщо воскреслого побачать то увірують». Авраам каже: «Ні не увірують, навіть якщо і воскреслого побачать. Ось первосвященики, книжники і фарисеї, воскреслого Христа бачили? Бачили. Повірили? Не повірили. А чому не повірили? А тому що Мойсея і пророків не слухали. Якщо не виконують заповіді Божі, а заповіді в законі, а пророки закликали юдеїв до покаяння, а юдеї не слухали. То навіть якщо і воскрес Христос – не повірили. Тому правду сказав Авраам багатому, що якщо хто з мертвих воскресне – не увірують.

І притча ця учить нас чому? Багатих вчить – дав тобі Бог багатство, не вважай його своїм. Сьогодні ти багатий а завтра можеш стати бідним. Тому що багатство не твоє, а Бог тобі дав. А для чого тобі Бог дав багатство, для того щоб ти цим багатством розпоряджався, як чужим, не своїм. Допомагав людям, робив добро, ось тоді твоє багатство послужить тобі на спасіння. А якщо ти будеш влаштовувати банкети, веселитись, переїдати, напиватись, то багатство ти своє витрачаєш даремно, воно тобі принесе страждання.

А бідним теж повчання – терпіть, як і Господь терпів, всі святі терпіли. Немає жодного святого який би в земному житті не страждав і не терпів. Тому терпіння треба мати. Тому що Господь попускає. Якщо Господь попустив що його мати Пресвята Богородиця страждала, страждала коли бачила свого сина розп’ятим на хресті, страждала. І Господь не визволив її від страждань, не визволив. А чому не визволив, хіба не міг? Міг. Тому що страждання це є шлях до вічного блаженного життя.

Тому нам дорогі браття і сестри не треба засмучуватись коли ми страждаємо. Страждали всі і Господь страждав. І ось ти подивись на себе ти не хочеш страждать, а Господь страждав, Бог творець світу страждав, а ти не хочеш, а називаєшся християнином, то якщо ми уподібнюємося та страждаємо своєму Спасителю, то будемо істинними християнами.

Ось цьому і вчить нинішня притча. Нехай Господь допоможе нам своєю Божественною благодаттю, вірно розуміти Євангеліє, і не тільки розуміти, а й виконувати, і тоді Господь дарує нам вічне блаженне життя. Йому слава навіки віків” – виголосив Святійший Патріарх Філарет.

Завершилося богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворним образом «Несподівана Радість», під час якого підносилися молитви до Бога, щоб Всемилостивий Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців та дарував українському народові мир та єдність.

Прес-служба Київської Патріархії