Патріарше богослужіння у неділю 25-ту після П’ятидесятниці

8 грудня 2019 року, у 25-ту неділю після П’ятидесятниці та день пам’яті священномученика Климента, папи Римського (101), Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Свято-Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Його Святості співслужили єпископ Васильківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Напередодні, у суботу ввечері, Патріарх Філарет відслужив у соборі Всенічне бдіння.

За Божественною літургією, з благословення Святійшого Патріарха Філарета, проповідь виголосив єпископ Васильківський Андрій.

Цього дня в храмі читалось євангеліє про те, як Ісус Христос у суботу зцілив жінку, яка 18 років страждала від духа немочі (Лк., 71 зач., ХІІІ, 10-17). Жінка була скорчена і не могла стояти прямо. Побачивши ії, Господь сказав: «Жінко, ти звільнена від твоєї недуги. І поклав на неї руки; вона одразу ж випросталася і почала славити Бога.

Єпископ Андрій відзначив, що робити добро у святковий чи недільний день не є гріхом, а проявляти милосердя і допомагати ближнім покликаний кожен з нас щодня.

“Це євангельське оповідання вчить нас того, що добрі справи не гріх робити і у святкові дні. А четверта заповідь Закону Мойсея ясно вказує, що сьомий день – «для Господа Бога твого»: «Пам’ятай день суботній, щоб святити його» (Вих. 20, 8-10). Християни замість суботнього дня святкують неділю тому, що у цей день Господь наш Ісус Христос воскрес із мертвих, подолавши смерть” – виголосив архіпастир.

Владика зосередив увагу парафіян на тому, що найголовнішою подією недільного дня є Божественна літургія, на яку збираються християни, прославляють Бога і причащаються Святих Христових Таїн.

“У святковий день ми приходимо у храм на богослужіння, для принесення безкровної жертви – Євхаристії, для молитви, тобто для спілкування з Богом, – джерелом життя, миру, любові й радості, Який благодаттю Святого Духа сходить у душі віруючих людей, як у храм. Під час богослужіння людина очищає душу свою від духовного забруднення, набирається духовної сили, а через сповідь та святе причастя єднається зі своїм Спасителем, Господом Ісусом Христом. Все це дає душі духовну поживу, духовну силу, яка виявляється у радості, мирі, терпінні, любові, милосерді та співчутті.

Божественна літургія – особлива служба, за якою ми з вами духовно переживаємо пришестя у світ та життя Господа нашого Ісуса Христа, Його страждання, Воскресіння та Вознесіння на небо і Духа Святого сходження на Церкву Христову. За цей короткий час літургії, приймаючи участь у богослужінні та слухаючи слово Боже, ми духовно формуємося. Як людина не може жити без звичайної їжі – інакше тіло помре, так і душа людини не може жити без слова Божого, тоді вона засохне и настане духовна смерть” – сказав у своїй проповіді єпископ Андрій.

Проповідник закликав слухачів відвідувати храм Божий, в якому наші душі очищаються від гріхів і оживають, просвітлюючись Божественною благодаттю.

“Браття і сестри, образ цієї жінки, яка страждала 18 років і Христом була зцілена від своєї недуги, це є образ нашої з вами душі, яка теж є скорчена своїми гріхами. Гріхи викривляють нашу душу, а іноді і тіло. Як ця жінка, яка неба не бачила і до землі погляд ії був прикутий, так і душа наша, під тиском гріхів своїх нічого духовного в житті не бачить і до земного приліплюється та про матеріальне дбає.

Але, Господь зцілив цю жінку, і вона випрямилася, бо покладала надію свою на Бога, тому і ходила у синагогу, у Дім Божий, де зустріла Господа, так і наші з вами душі розправляються у храмі” – сказав у своїй проповіді архіпастир.

Богослужіння завершилося молебнем до Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії пред Її чудотворним образом “Несподівана Радість”, під час якого підносились молитви за Українську Церкву та Україну, щоб Господь Бог визволив нас від нашестя чужинців та подав українському народові перемогу, мир, єдність та Своє благословення.

Цього ж дня ввечері у Володимирському соборі Патріарх Філарет читав акафіст Покрову Божої Матері.

Прес-служба Київської Патріархії